7.26.2012

Szybka sałatka z fetą


Składniki:
różne rodzaje sałat (paczka)
czerwona papryka
2 ogórki korniszone
pół opakowania fety
grzanki ziołowe
słonecznik
sos winegret (gotowy z Biedronki)
pieprz

Przygotowanie:
Sałatę pociąć na drobniejsze kawałki, paprykę i fetę pokroić w kostkę, ogórki w plasterki. Dodać grzanki, sos i trochę pieprzu.

Grillowany łosos z miodem


Składniki:
filet z łososia
Marynata:
3 łyżki oliwy
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu

4 łyżki soku z cytryny

imbir
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Łososia umyć, wyjąć ości jeśli są.
Połączyć składniki marynaty, włożyć do niej rybę i zostawić na godzinę.
Smażyć na patelni grillowej około 10 minut z każdej strony.


 Przepis pochodzi z loveaffaironaplate.blogspot.com

Chleb wieloziarnisty



Składniki:
(2 bochenki)
1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr wody

Sposób przygotowania:
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wymieszać ponownie i wlać do natłuszczonych foremek keksowych (10x30). Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Piec około 50 minut (15 min w 230ºC, później zmniejszyć temp do 200ºC i piec 35 min).
Przed wyjęciem z pieca posmarować chleb posłodzoną i posoloną wodą.

Przepis pochodzi z IN STYLE

Butter chicken (Indie)



Składniki:
pół kilograma piersi z kurczaka
opakowanie jogurtu naturalnego
250 ml gęstej śmietany
puszka pomidorów
sól i chilli
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki czosnku
2 łyżki tandoori masala
3 łyżki masła
2 ziarna kardamonu
pól łyżeczki cynamonu
łyżka miodu
świeża pietruszka do posypania

Sposób przygotowania:
W misce łączymy jogurt, tandoori masala, imbir, czosnek, sól i chilli w proszku. Do marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc. 

Następnego dnia kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i smażymy na patelni. 

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło,dodajemy kardamon i cynamon. Po minucie dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną wody. 

Dodajemy usmażonego kurczaka, miód i śmietanę. Smażymy kolejne 15 minut. Możemy do smaku oprawić solą i pieprzem. Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem.


Przepis pochodzi z  filozofiasmaku.blogspot.com

Babka kawowa


Składniki:
10 dag orzechów włoskich
20 dag czekolady
5 jaj
25 dag cukru pudru
10 dag mąki ziemniaczanej
15 dag mąki pszennej
15 dag polewy czekoladowej
proszek do pieczenia
2 łyżki cappucino
250 ml oleju słonecznikowego
50 ml likieru migdałowego
100 ml ajerkoniaku 
Sposób przygotowania:
Z dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, mielonych orzechów, oleju, obu likierów i rozpuszczonego w 100 ml wrzątku cappucino utrzyj ciasto. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Ciasto włóż do formy na babę (2,5 l pojemności).

Piecz ok. 70 min. w temp. 175 stopni C. Rozpuścić polewę. Połową polej ciasto. Pozostałą rozsmaruj na marmurowej płytce, kiedy zastygnie, zrób z niej piórka, udekoruj ciasto. 

Przepis pochodzi z kuchnia.o2.pl

3 bit


Składniki:
7 paczek herbatników
puszka masy kajmakowej
2 budynie śmietankowe
0,5 l mleka
2 śnieżki lub śmietan fix
2/3 kostki dobrego masła
200 ml śmietanki 30%
tabliczka mlecznej czekolady

Ułożenie:
spód formy obłożyć herbatnikami
masa kajmakowa
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
bita śmietana
herbatniki
roztopiona czekolada

Sposób przygotowania:
Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem mikserem. Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.


Przepis pochodzi z www.kropkatv.pl