9.29.2012

Kurczak w miodzie i ryż z jogurtem





Składniki: 
2 piersi z kurczaka
5 łyżeczek sezamu
2 łyżki miodu
1 łyżka tandoori masala
1/2 łyżeczki soli 
szczypta chilli
2 łyżki otrębów 
oliwa / olej 

2 opakowania ryżu
pół łyżeczki soli
100g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka kurkumy dla koloru

 
Sposób przygotowania: 
Piersi z kurczaka  potnij w cienkie, długie paski. Natrzyj solą, chilli, tandoori masala i polej miodem. Zostaw najlepiej na całą noc w lodówce.

Posyp kurczaka sezamem i otrębami i usmaż na patelni zwykłej lub grillowej.

Ugotuj ryż al dene w osolonej wodzie. Wymieszaj z jogurtem i majonezem. Włóż ryż do foremek (kieliszki, filiżanki) i przełóż na talerz.

9.25.2012

Pierogi ruskie w sosie serowym z porem

Składniki:
pierogi ruskie
opakowanie serka topionego
por pokrojony w paski
natka pietruszki
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz

Ugotować pierogi. Na patelni podsmażyć por, dodać serek, śmietanę, pietruszkę, mieszać aż serek się rozpuści. Pierogi polać sosem serowym. Można zapiec w piekarniku przez 10 min w 180st C.