8.19.2012

Tarta z papryką, fetą i porem



Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
1 czerwona papryka (zielona, żółta)
opakowanie sera feta
1 mała cebula
1 por
pól szklanki kwaśnej śmietany
3 całe jajka + 1 żółtko (białko przyda się do posmarowania ciasta)
1 łyżka mąki
3 łyżki oliwy
garść szczypiorku

Przyprawy:
sól, pieprz
szczypta chili
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka płatków chili 

Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 220 st. Wyłożyć foremkę ciastem, tak żeby nachodziło na brzegi. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać groch albo coś innego żeby ciasto nie rosło. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 min. Następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 180 st.

Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w paski pora, zeszklić na średnim ogniu. Następnie dodać paprykę i przyprawy (sół, pieprz, oregano, estragon, chili). Smażyć ok 5 min.

W misce roztrzepać jajka. Dodać dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i fetę pokrojoną w kostkę.
 Przełożyć wszystko na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na ok 20 min w temp 180 st.



Przepis na postawie www.kwestiasmaku.com