7.26.2012

Babka kawowa


Składniki:
10 dag orzechów włoskich
20 dag czekolady
5 jaj
25 dag cukru pudru
10 dag mąki ziemniaczanej
15 dag mąki pszennej
15 dag polewy czekoladowej
proszek do pieczenia
2 łyżki cappucino
250 ml oleju słonecznikowego
50 ml likieru migdałowego
100 ml ajerkoniaku 
Sposób przygotowania:
Z dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, mielonych orzechów, oleju, obu likierów i rozpuszczonego w 100 ml wrzątku cappucino utrzyj ciasto. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Ciasto włóż do formy na babę (2,5 l pojemności).

Piecz ok. 70 min. w temp. 175 stopni C. Rozpuścić polewę. Połową polej ciasto. Pozostałą rozsmaruj na marmurowej płytce, kiedy zastygnie, zrób z niej piórka, udekoruj ciasto. 

Przepis pochodzi z kuchnia.o2.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz