7.26.2012

Chleb wieloziarnisty



Składniki:
(2 bochenki)
1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr wody

Sposób przygotowania:
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wymieszać ponownie i wlać do natłuszczonych foremek keksowych (10x30). Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Piec około 50 minut (15 min w 230ºC, później zmniejszyć temp do 200ºC i piec 35 min).
Przed wyjęciem z pieca posmarować chleb posłodzoną i posoloną wodą.

Przepis pochodzi z IN STYLE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz