Składniki:
(6 bułeczek)
200 g mąki pszennej chlebowej
10 g drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży suszonych
130 g mleka
15 g masła, roztopionego
1 jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
Nadzienie:
30 g miękkiego masła
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka świeżej, posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto włożyć do miski, zagnieść z nich gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich podłużne bułeczki, ułożyć je na blaszce do pieczenia i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki zmiksować lub utrzeć widelcem, przełożyć gotową masę do foliowego woreczka, z odciętym rogiem lub worka cukierniczego. Wyrośnięte bułeczki przecinamy na pół trzonkiem łyżki lub tępą stroną noża, smarujemy jajkiem, wymieszanym z mlekiem. W każde zagłębienie po nacięciu wyciskamy nadzienie. Pieczemy 15 min. w temp. 180 st.
Przepis pochodzi z: www.vanessa.com.pl