Składniki:
pół kilograma piersi z kurczaka
pół kilograma piersi z kurczaka
opakowanie jogurtu naturalnego
250 ml gęstej śmietany
puszka pomidorów
sól i chilli
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki czosnku
2 łyżki tandoori masala
3 łyżki masła
2 ziarna kardamonu
pól łyżeczki cynamonu
łyżka miodu
świeża pietruszka do posypania
Sposób przygotowania:
W misce łączymy jogurt, tandoori masala, imbir, czosnek, sól i chilli w proszku. Do marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i smażymy na patelni.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło,dodajemy kardamon i cynamon. Po minucie dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną wody.
Dodajemy usmażonego kurczaka, miód i śmietanę. Smażymy kolejne 15 minut. Możemy do smaku oprawić solą i pieprzem. Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem.
Następnego dnia kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i smażymy na patelni.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło,dodajemy kardamon i cynamon. Po minucie dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną wody.
Dodajemy usmażonego kurczaka, miód i śmietanę. Smażymy kolejne 15 minut. Możemy do smaku oprawić solą i pieprzem. Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem.
Przepis pochodzi z filozofiasmaku.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz